Honda CR-Z – спортен хибрид

11/10/2012

honda cr-zHonda CR-Z е уникален нов хибриден автомобил, съчетаващ в себе си екологичност, нисък разход на гориво и спортен дух.

Това вълнуващо купе променя представите ни за хибрид със своята визия, изключителен 1.5-литров двигател и спортното си поведение на пътя.

Изцяло ново спортно аеродинамично купе Широка следа, късо междуосие, изключителна стабилност Уникална система с 3 режима на шофиране 1.5-литров i-VTEC двигател в съчетание с Honda IMA хибридна система. CO2 емисии 117 g/km (Евро 5) и 5.0 l/100km комбиниран разход на гориво. За първи път в света 6-степенна механична трансмисия е съчетана с хибриден двигател. Изключително удобен кокпит с 3D инструментален панел.

Външният дизайн на CR-Z е формиран върху концепцията на клиновидното купе с ниско разположен преден капак и широка стойка, които му придават агресивна и атлетична визия. Характерните за дизайна на Honda особености, като разделеното на две нива задно стъкло и аеродинамичната линия на покрива, са перфектно съчетани с останалите контури на екстериора. „Строгата“ радиаторна решетка също се явява ключов елемент от лицето на автомобила.

Общата мощност на бензиновия двигател заедно със системата IMA е 124 к.с. с въртящ момент 174 Nm. Пиковият въртящ момент се достига едва при 1500 об/мин. – ниво, при което само турбодвигателите достигат своя максимум. Електромоторът отдава 78 Nm въртящ момент при ниски и средни обороти, което дава еластичност, съпоставима с тази на турбокомпресорните двигатели. Дори при директно сравняване на въртящия момент със Civic, CR-Z отделя 35 g/km CO2 по-малко емисии от своя братовчед. Останалите вредни емисии също са сведени до минимум.

За да улесни избора на водача при всекидневното му шофиране, CR-Z е оборудван със система за 3 режима на поведение (3-Mode Drive System). Така той може да се наслаждава на спортните качества на CR-Z, да постигне максимална икономия на гориво или пък да избере баланса между тях. Когато е извън града и желае да се наслади на шофирането, водачът може да избере режим SPORT. В натоварения градски трафик всеки би предпочел да шофира по-пестеливо за сметка на динамиката. Решението в тази ситуация е режимът ECON.

Във всички други случаи CR-Z може да бъде управляван в режим NORM, който е един перфектен баланс между динамика и нисък разход на гориво, и е подходящ за повечето пътни условия. Светлината около скоростомера също подсказва на водача за начина на неговото шофиране. В режим NORM осветлението е синьо, в ECON се променя от синьо до зелено. Яркозеленото означава най-икономичен режим.

Червеният цвят около скоростомера означава, че е избран режим SPORT. Във всички нива на оборудване на CR-Z се предлагат като стандарт предни и странични въздушни възглавници и възглавници тип завеса за предните и задните места. Стандартни са и активните подглавници, системата за стабилност (VSA), системата за потегляне под наклон (Hill Start Assist), автоматичният климатик, радио CD с 6 говорителя, USB и iPod® входове към аудиосистемата. Както всички нови модели на Honda, шасито на CR-Z е разработено на базата на Advanced Compatibility EngineeringTM (ACETM).

Тази уникална технология на Honda е усъвършенствана през годините чрез симулиране на реални инциденти с реални автомобили в изследователския център в Точиги. CR-Z осигурява максимална защита на пътниците при челен сблъсък с автомобили с различна височина на предните брони. Салонът на CR-Z е проектиран около кокпита. Всички контролни уреди са групирани в близост до водача, за да се намали възможността за отвличане на вниманието му.

Специално внимание е отделено на ъгъла на седалката на водача спрямо педалите. Един от елементите, който прави най-силно впечатление, е арматурното табло. Светлината на оборотомера, чийто цвят се променя, има ключова роля при използуването на трите режима на движение. Воланът следва философията на дизайна, характерен за всички нови модели на Honda – с аудиоконтрол от лявата страна и управление на автопилота отдясно.

Стилният интериор е проектиран като 2 +2 места. При необходимост задните облегалки могат да се сгънат с едно движение, с което обемът на багажното отделение се увеличава от 237 литра (VDA) на изненадващите 400 литра (VDA). Настоящият главен изпълнителен директор на Honda, Таканобу Ито – участник в екипа, проектирал шасито на CR-X, посочва необходимостта от качествено нов подход при създаването на автомобили, опазващи околната среда: „Времената се променят, но идеята за развитието на превозни средства, които са едновременно динамични и с нисък разход на гориво, днес е по-актуална от всякога“. CR-Z е още едно доказателство за стремежа на Honda към максимално удовлетворяване на изискванията на клиентите и едновременно с това е проява на ангажираност към опазване на околната среда.

Източник: honda.bg