Първият електромобил

15/11/2011

Nikola TeslaИма един учен, който има основна заслуга за днешното технологично ниво на човечеството. На него дължим изобретяването на променливия ток, без който не можем да си представим съвременния живот. На него дължим и изобретяването на микровълновата печка, флуоресциращите лампи, телевизионните и радио предавания, радарът та дори и Интернетът! И това е само малка част от нещата, които сме усвоили от този блестящ ум. Повечето му трудове и изобретения и до днес не са разгадани или са безвъзвратно изгубени. Но за кого говорим? Би трябвало човек с такива постижения да го назовем без да се замисляме… но уви, не е така.
Името на този гениален учен е Никола Тесла. Кратката биографична справка във Уикипедия ни казва за него:
Нико̀ла Тѐсла (на сръбски: Никола Тесла, на английски: Nikola Tesla) (10 юли 1856 – 7 януари 1943) е сръбско-американски изобретател и електро-машинен инженер. Роден в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), Тесла е етнически сърбин по произход, който впоследствие приема американско гражданство.[1][2] Тесла често е описван като най-значимия учен и изобретател на модерната епоха, човекът, който „разпростря светлина върху лицето на Земята“. Той е известен с много революционни приноси в областта на електричеството и магнетизма в края на XIX и началото на XX век. Патентите на Тесла и теоретичните му трудове се превръщат в основата на съвременните електрически системи за променлив ток, включително многофазните системи за електроразпределение и електрическият мотор за променлив ток. Работи в Унгария, Германия и Франция. Привлича вниманието на обществото с доусъвършенстването на динамото и най-вече с патентованите от него принципи на захранване с променливия ток, използвани широко и днес. Открива електромагнитните вълни преди Хайнрих Херц и независимо от него, но поради интереса му към свободната енергия, за име на мерната единица е дадено името на Херц.
През 1931 година Никола Тесла демонстрира публично своето ново изобретение. За експеримента стандартният двигател с вътрешно горене на един автомобил бил отстранен и вместо него бил поставен стандартен електромотор за променлив ток с мощност 80 к.с. (1800 об/мин). Откъде обаче се захранвал този електродвигател и до днес остава загадка. Известни само материалите закупени от Тесла за целта – 12 електронни лампи, малко проводници, шепа различни по цвят резистори. Всичко това събрал в кутийка с дължина 60 ст., широчина 30 см и височина 15 см. От нея стърчал и някакъв странен лост с дължина 7.5 см. След това Тесла поставил кутийката отзад на седалката на водача, след което хванал лоста и обявил на изненаданата публика : „Сега вече имаме енергия“. Резултатът бил потресаващ: ученият карал машината цяла седмица без друг двигател или източник на захранване, при това развивайки скорост до 150 км/час. Освен това транспортното средство притежавало по- добри характеристики от останалите автомобили с мотори с вътрешно горене.
Тъй като двигателят в колата бил с променлив ток без никакви батерии, възниква въпросът – откъде черпи енергия? Тесла отговарял: “От етера около нас”. Хората започнали да злословят, че това са магии, делото на „нечисти сили“. Огорчен от реакцията на хората, Тесла извадил тайнствената кутийка от автомобила и се върнал обратно в своята лаборатория и тя никога повече не вижда бял свят.
Така приключва историята с първия по рода си електромобил.