Съвети за икономично шофиране

02/08/2012

fuelВ последните години с поскъпването на горивата производителите на автомобили работят приоритетно по подобряване икономичността на техните двигатели. И докато компаниите се надпреварват в областта на технологиите, ние ви предлагаме изпитани простички съвети как да намалите разхода на собствения ви автомобил.

Стилът на шофиране
На първо място значение има разбира се стилът на управление на автомобила. Управлявайте автомобила си плавно. Карането в стил „газ-спирачки“ освен че амортизира по-бързо колата, води и до значително по-голям разход на гориво. За да оптимизирате разхода си трябва да потегляте плавно, без излишна газ. Всяко по-силно натискане на педала на газта води до неоправдано по-висок разход на гориво. Същото важи и за спирачките.

Празен ход
Гасете двигателя когато автомобилът не е в движение. Това разбира се отнася за по-дълги интервали престой. Не е препоръчително на светофар за 10 секунди да изгасите мотора.

Задръстванията
Там разхода на гориво е най-голям. По възможност избягвайте пиковите часове и най-натоварените участъци.

Качеството на горивото
Този въпрос не е за подценяване. Почти всеки е патил от лоши горива в България. Това в най-голяма степен се отнася до дизеловото гориво. Не можем да дадем конкретна препоръка на кои бензиностанции да зареждате. Все пак избягвайте съмнителните места за зареждане. Ако има бензиностанция, на която имате доверие, старайте се да зареждате по възможност само там.

Поддръжка на автомобила
Добрата поддръжка на автомобила е важна за правилното му функциониране. Неизправните свещи, замърсеният въздушен филтър или задръстеният горивен филтър влияят на ефективния разход на гориво. Редовната смяна на моторното масло също е важна за оптималния разход.

Гумите имат значение
Гумите са краката на автомобила. От тях зависи много и не бива да бъдат пренебрегвани. Избирайте добри сезонни гуми и не непременно най-евтините. Следете редовно гумите да са оптимално напомпани за вашия автомобил. Правилното налягане в гумите е и предпоставка за по-безопасно шофиране и по-дългия им живот.

Не прекалявайте с климатика
Климатика е една необходима екстра на съвременните автомобили. Той обаче е и един голям консуматор. Затова го използвайте само когато е необходимо.

Прозорци и шибедах
Отворените прозорци и шибедах създават аеродинамично съпротивление, което забавя вашия автомобил. За да поддържате желаната скорост на автомобила ви е необходима повече енергия, което изисква повече гориво. Увеличете ефективния разход на гориво на автомобила си като затворите прозорците и шибедаха.

Ненужния товар
Колкото по-тежък е автомобилът, толкова повече енергия му е необходима за да се движи. Затова премахването на излишен товар води до намаляване разхода на гориво.

Багажник на покрива
Багажниците, които се поставят на покрива на автомобила имат отрицателен ефект върху аеродинамиката му. Те увеличават аеродинамичното съпротивление и по този начин увеличават разхода на гориво с до 5%(по данни на Американска агенция за защита на околната среда /EPA/). Поставяйте багажник на покрива само в случай, че е необходим и го демонтирайте когато не го използвате.