ecoFLEX на Opel

27/12/2011

ecoFLEXСТРАТЕГИЯ

Няма едно единствено вълшебно решение на проблема с разхода на гориво и замърсяване на въздуха. Всеки автомобил има различни характеристики и клиенти. Затова Opel възприе цялостен подход към ecoFLEX.

Оптимизирани показатели на двигателите с намалени обороти на празен ход, модифицирани трансмисии, гуми с ниско съпротивление, рационализирана аеродинамика и увеличено крайно предавателно отношение – всички те поотделно помагат. Opel ги съчета и оптимизира за всеки отделен модел, за да създаде един задълбочен подход.

ТЕХНОЛОГИИ

За да оптимизира ефективността на двигателя, Opel използва модерни технологии за подобряване на процеса на изгарянето и за намаляване на вътрешните загуби поради триене и наднормено тегло.
Променлив момент на клапаните (VVT)

За подобряване на въздушния поток и изгарянето VVT позволява моментът на смукателните и изпускателните клапани да се променя по време на работа.

Той се адаптира непрекъснато според натоварването и осигурява по-добри показатели и същевременно по-нисък разход на гориво.
Колектор с променлив приток

Чрез контролиране на дължината на смукателния канал с вентил, скоростта на въздушния поток се увеличава при ниски обороти за постигане на висок въртящ момент с насочване на въздуха през по-нисък контур.

При по-високи обороти се отваря по-къс контур с увеличен диаметър за максимално увеличаване на пиковите показатели. Opel използва този принцип както в бензиновите, така и в дизеловите двигатели.
Турбокомпресор с променлива геометрия

За избягване на характерната „турбо дупка“ при ниски обороти на двигателя, турбокомпресорът има турбина с променлива геометрия. За оптимална ефективност електронни датчици следят положението на променливите перки.
Система за многоточково впръскване „common rail“

Изключително бързите инжектори позволяват до 8 впръсквания на един цикъл на двигателя за по-добре контролирано и по-плавно изгаряне. Резултатът: по-удобно шофиране, по-ниски шумове и намален разход на гориво и емисии.
Изгаряне в затворен цикъл

Дизеловите подгряващи свещи с датчици за налягане позволяват налягането в горивната камера непрекъснато да се следи за фино регулиране на процеса на впръскване на гориво. Това позволява оптимален процес на изгаряне в затворен цикъл, който води до по-добри показатели и икономия на гориво, заедно с намалени емисии и шумове.

ОПТИМИЗАЦИЯ

ecoFLEXАктивно управление на аеродинамиката

Челното съпротивление е фактор от критично значение за разхода на гориво и емисиите на един автомобил, особено при високи скорости.

Затова оптимизираната аеродинамика присъства във всички автомобили ecoFLEX – от сваленото шаси, през оптимизираната конструкция на предницата, до активните жалузи на решетката, които адаптират въздушния поток през цялото отделение на двигателя според топлинните потребности.

ecoFLEXГуми с ниско съпротивление

Съпротивлението при въртене на гумите е друг важен фактор за разхода на гориво. За разлика от аеродинамиката, за него се счита, че не зависи от скоростта. Намаляването на съпротивлението при въртене може да доведе до икономии на гориво до 4%.

Съвременните гуми с ниско съпротивление при въртене имат същите показатели на износване, сцепление и термоустойчивост като традиционните гуми.

ecoFLEXОптимизирани предавателни отношения

По-големите предавателни отношения позволяват по-ниски обороти на двигателя при определена скорост на автомобила, но и по-слабо ускоряване. Със съчетаване на по-големи предавателни отношения с двигатели с по-голяма мощност и по-малък краен въртящ момент, този недостатък е избегнат при повечето автомобили Opel ecoFLEX.

ecoFLEXИндикация на смяната

Усетът за смяна на скоростта е основен фактор за икономичното шофиране. Повечето модели Opel ecoFLEX имат индикатор за смяната на скоростите, който се вижда лесно в групата на приборите и казва на водача кога е най-добрият момент за смяна на скоростта за постигане на максимална ефективност.

ecoFLEXВъншно контролиран компресор на климатичната инсталация

Климатичните инсталации на Opel имат външно контролиран компресор, който работи само когато е необходимо. Това не само подобрява климатизацията, но и намалява разхода на гориво и емисиите в сравнение с традиционната система, при която компресорът постоянно черпи мощност от двигателя.

източник: opel.bg