Chevrolet Volt – електрическият автомобил с удължен пробег

05/01/2012

Chevrolet VoltVolt не е просто нов автомобил. Това е първият електрически автомобил, който реално произвежда свое собствено електричество, като по този начин удължава пробега си до 600 км. Volt не е хибрид, нито електромобил, който разчита изцяло на батерията. Той предлага най-доброто от двата свята: свободата да се движиш с електричество и сигурността че няма да бъдеш оставен на пътя.

Спечелил наградата Североамерикански автомобил на годината 2011, Volt е първият електромобил, който получава подобен приз, побеждавайки електрически и хибридни модели като Nissal Leaf и Hyundai Sonata.

Volt спечели и други престижни награди и отличия сред които:

 • Автомобил на годината 2011 – списание AUTOMOBILE
 • Автомобил на годината 2011 – списание Motor Trend
 • Зелен автомобил на годината 2011 – списание Green Car

В Европа, Volt грабна наградата в категорията Екологичност, на водещата австрийска организация за пътна помощ, ARBO.

Кажете „довиждане” на притесненията за пробега

При повечето от електрическите автомобили предлагани на пазара днес, трябва внимателно да следите индикатора за заряда на батерията, тъй като при изчерпването му ще се наложи просто да спрете. При това има голяма вероятност да не сте в близост до зарядна станция, когато това се случи.

Volt е различен

Няма грешка, Volt е електрически автомобил който предлага на водачите най-доброто от двата свята. Неговата електрическа задвижваща система Voltec® задвижва автомобила през цялото време, а главният и източник на енергия, високотехнологичната литиево-йонна батерия е със система за течностно охлаждане и отопляване. Това което прави Volt уникален е фактът че когато батерията се изтощи, генератор задвижван от 1.4 литров двигател осигурява електричество и удължава пробега на Volt до 600 км.

Ето как работи Volt

Включете го в стандартна мрежа с 230 волта, оставете го да се зарежда в продължение на четири часа1 и той ще е готов да измине до 80 километра без емисии. След това, Volt – и по-важното вие – можете да продължите пътя благодарение на двигателят удължаващ пробега.

Освен това, вие няма да забележите прохода към режим на удължен пробег. Това се дължи в известна степен на добрата шумоизолация и тихата работа на двигателя, но основен фактор е електрическата система Voltec®, която задвижва автомобила през 100% от времето. Това което се променя е източника на енергията, който я захранва. Когато батерията най-накрая се изтощи, двигателят удължаващ пробега поема функциите незабележимо, като това се индикира на LCD екрана. Като водач от вас не се изсква да правите нищо особено.

Volt използва регенеративно спиране, което позволява на автомобила да връща енергия докато намалява скоростта и да я съхранява в батерията, като по-този начин удължава пробега на Volt. Независимо от наличието на всички тези иновативни технологични решения, управлението на Volt не изисква никакви специални умения – той се управлява по един комфортен и удобен начин.

Технология на батерията на Volt

Всички батерии се влияят от изключително високи и ниски температури. За разлика от батериите на другите електрически автомобили, авангардният литиево-йонен акумулатор на Volt разполага с течностна система за активен термичен контрол. Тя поддържа температурата в батерията на Volt в определен оптимален диапазон с цел максимално ефективна работа и удължаване на живота и, дори когато автомобила не се използва. Това означава:

Надеждна работа – влиянието на изключително високи и ниски температури се намалява до минимум
Удължаване на живота на батерията

Батерията, заедно с цялата система Voltec® включваща всички нейни компоненти се покрива от гаранция от 8 години или 160,000 км (което настъпи първо)

Технически данни

 • Вид на автомобила: 5 врати, 4-пътника предно предаване
 • Батерия: литиево-йонна с капацитет 16 кВтч с активен температурен контрол
 • Пробег с батерията: 40-80 км в зависимост от пътните условия, температурата и шофирането
 • Време за зареждане на батерията: прибл. 4 часа (пълен заряд, 230 В/16А)
 • Пълен пробег: до 600 км2
 • Електро-хидравлична спирачна система с предни/задни вентилирани дискове, ABS, StabiliTrak и трекшън контрол
 • Дистанционно стартиране, безключово отваряне и запалване
 • Максимална скорост 161 км2
 • Мощност 111 кВт/150 к.с2, 368 Нм въртящ момент още при потегляне
 • Гаранция 8 години, 160,000 км

източник: www.chevrolet.bg