Citroen C-Zero – 100% електрически

09/01/2012

Citroen C-ZeroС появата на Citroën C-ZERO, откриваме не само един 100% електрически автомобил, но също и градски автомобил със смел дизайн. Той първоначално предизвиква учудване. Линията на предното стъкло продължава в линията на късия капак и спира чак в горната част на предната решетка. Когато стигнете до фаровете, които му придават дързък вид, вие можете напълно
да се насладите на неговия стил. Изчистен дизайн, с гладки и заоблени линии, леко изпъкнал свод на покрива, широки стъклени повърхности, Citroën C-ZERO е автомобил със смело различен компактен стил. Пъргав, удобен, всяко градско придвижване е улеснено. Отново преоткривате удоволствието от шофирането. Дали по отношение на технологията, или на дизайна, C-ZERO е автомобил, който не се среща често, в който са концентрирани технологиите.

Забравете за бензиностанциите! Citroën C-ZERO се задвижва с електрически мотор, развиващ мощност от 47 kW, захранен от литиево-йонна батерия, с капацитет от 16 kWh. Тази батерия доставя необходимата енергия за захранването на мотора, както и на климатичната и отоплителната системи. Тя се зарежда за шест часа, като зареждащият кабел се включва в обикновен дома шен контакт от 220 волта – 16 ампера. Времето за зареждане е намалено на трийсет минути (80% от зареждането) при използване на специфичен електрически генератор, подаващ монофазен ток 125 ампера. За да се снижи центърът на тежестта на C-ZERO, да се увеличи сигурността в случай на удар и за да се запази обитаемото пространство в автомобила, батерията е разположена от външната страна на пода на автомобила, между двете оси.
Максималната скорост от 130 км/ч и автономията от приблизително 150 км (този показател е в процес на валидиране) са напълно достатъчни, за да покрият ежедневните маршрути. Що се отнася до шофирането, няма нищо по-лесно: педал за газ и спирачка. Завъртате ключа в контакта, никакъв шум от мотора, само звуков сигнал, който съоб щава, че колата е запалена.
Освен зареждането, C-ZERO разполага и със собствен енергиен ресурс: самият автомобил. Действително, когато намалявате
скоростта ( отпускате газта или натискате спирачката), C-ZERO работи като генератор и превръща кинетичната енергия на автомобила в електрическа енергия, с която зарежда батерията. Индикатор, разположен на таблото, ви информира постоянно за консумацията или за зареждането с енергия, позволявайки ви да адаптирате шофирането, за да оптимизирате зареждането на батерията.

Citroen C-Zero InteriorCitroën C-ZERO e кола за използване в ежедневието. Вътрешността й е топла и гостоприемна. Най-напред централното табло привлича погледа. Дигиталните индикатори показват скоростта, състоянието на батерията и информациите на компютъра на таблото, докато централния полукръг показва вашата консумация на енергия или вашето възвръщане на кинетична енергия. Този полукръг е разделен на три зони, върху които се движи стрелка. Степента й на преместване на ляво или на
дясно е пропорционална на консумацията на енергия, идваща от батерията от двигателя, климатика или отоплението, както и зареждането на батерията от двигателя.
Централното табло е с изчистен стил. На него са вградени аераторите, както и управлението на аудиосистемата и климатика. Разпределението на всички елементи е функционално и интуитивно. Предлагана като аксесоар, подвижната навигационна система Garmin и специфичната й поставка се вписват хармонично в бордното табло.
Накрая, винаги загрижен да достави безупречни услуги, както и напреднала технология в ежедневието, Citroën
разработи различни предложения с услугата eTouch.
Още две услуги се предлагат на борда на Citroën: Citroën спешно повикване с локализация и Citroën повикване за
помощ с локализация. Тези услуги са безплатни и достъпни 24 ч. в денонощието, седем дни в седмицата. Благодарение на модула GPS и на вградената SIM карта, те гарантират, в случай на повреда или инцидент, точна локализация на автомобила и спомагат за бързата намеса на Citroën Assistance, в случай на повреда, и на обществените служби за
помощ, в случаи на инцидент. Други две услуги са също достъпни през 2011 чрез MyCITROËN: CITROËN Carnet d’Entretien Virtuel и CITROËN Eco Driving. Тези две услуги са безплатни за времето на договорната гаранция на автомобила. Те ви
позволяват да правите вашите прегледи и операции за поддръжка, да бъдете нащрек в случай на механичен проблем или на проблем, свързан със сигурността, даследите вашата консумация на енергия. Където и да се намирате, можете да разчитате на CITROËN eTouch.
Да се настаниш в C-ZERO означава също и да откриеш, че електрическият мотор освобождава място за всички пътници. Въпреки малкия си размер, C-ZERO е кола с четири места, чиято вътрешност е абсолютно изключителна. Комфортът се
допълва от тихия и безшумен електрически мотор.
C-ZERO разполага с широки джобове на вратите, които събират личните ви вещи.
Багажникът е практичен със 166 литра вместимост.
Всеки градски преход минава под знака на спокойствието и с невероятна лекота. Citroën C-ZERO разполага със система за електронен контрол на траекторията ESP, ABS с AFU, за да се обезопаси спирането на автомобила.
Накрая, за пасивна сигурност от високо ниво, C-ZERO разполага с шест въздушни възглавници (фронтални, странични и тип завеса), готови да ви предпазят в случай на удар.
Citroën C-ZERO e създаден с мисълта за околната среда, града и комфорта.

източник: www.citroen.bg