i-MiEV – бъдещето избрано от Mitsubishi Motors

06/01/2012

i-mievС официалното си лансиране на пазара на 5 Юни 2009 г., международен ден за опазване на околната среда, автомобилът Mitsubishi i-MiEV заявява пред света, че бъдещето е вече тук!

i-MiEV е резултат на 40-годишни разработки на Mitsubishi Motors в сферата на електромобилите. Компанията лансира серийното производство на i-MiEV като абсолютен еко-автомобил и решение на различните предизвикателства, пред които е изправен днес автомобилът, включително замърсяването на околната среда, глобалното затопляне и изчерпването на нефто-базирани енергийни запаси.

i-MiEV произвежда нулеви СО2 емисии по време на движение, задвижван е изцяло с помощта на електрическа енергия и благодарение на своята система на задвижване с електромотор е тих, пъргав и преди всичко комфортен.

5 ОСНОВНИ ПРЕДИМСТВА НА i-MiEV:

1. Нулеви емисии на CO2 по време на движение
i-MiEV е автомобил с нулеви емисии на CO2 по време на движение. Дори и ако се вземе предвид емисията на CO2 в електроцентралите, i-MiEV генерира приблизително 30% от количество CO2 емисии, които генерира една бензинова градска кола.

2. Спестява средства
i-MiEV е много икономичен, тъй като използва само електрическа енергия. В зависимост от цените на електроенергията, експлоатационните разходи може да бъдат намалени още повече чрез зареждане на батерията в извънпикови (нощни) периоди, когато тарифите са по-ниски.

3. Пъргав и издръжлив
Динамичните характеристики и мощността на i-MiEV, които се дължат на изключително бързата реакция и високият въртящ момент при ниски обороти, са присъщи на системата на задвижване с електромотор. Те превъзхождат съответните възможности на миниавтомобила Mitsubishi “i“, на който е базиран и който е задвижван от бензинов турбодвигател.
С еднократно зареждане i-MiEV изминава 160 км* съгласно японския стандарт за движение в градски условия. Този пробег е съвсем достатъчен** за един миниавтомобил, предназначен за ежедневно използване.

*Действителният пробег зависи от атмосферните условия, задръстванията на пътя и начина на управление на автомобила от шофьора (ускоряване, климатична система и т.н.)

** Национално проучване в Япония показва, че средно 90% от шофьорите изминават по-малко от 40 км/ден в работни дни, а 80% изминават по-малко от 60 км/ден в почивните дни (резултати от вътрешно проучване).

4. Тих и комфортен
i-MiEV вози тихо и комфортно – това може да прави само един електромобил, който не използва двигател с вътрешно горене. Така вертикалните вибрации от петролния и дизеловия мотор са избегнати и не се усеща почти накакъв звук, вибрация или неудобство. Това само подчертава цялостното качество и предимства на модела.

5. Удобен за зареждане
i-MiEV използва 3 начина на зареждане, позволяващи батерията на задвижващия блок да се зарежда в домашни условия или извън дома. За нормално зареждане i-MiEV се свързва с помощта на доставените заедно с автомобила кабели към стандартно 100-волтово или 200-волтово контактно гнездо на електрическата мрежа в дома, за около 6-7 часа. Възможно е и “бързо зареждане” (до 80% за 30 мин.) на батерията на i-MiEV в станциите за бързо зареждане, които в момента са в процес на изграждане по цял свят.

4 ИНОВАЦИИ НА i-MiEV:

1. Оптимално използване на елементите в един електромобил
Като използва конструкцията на задната част на купето на бензиновия модел “i”, на който i-MiEV е базиран, задвижващата батерия с висок капацитет е инсталирана под пода, а високо-продуктивния и ефективен двигател – под багажното пространство. С тази структура Mitsubishi i-MiEV не само разполага с капацитет за дълъг пробег на дневна база, но и запазва просторния интериор, базиран на автомобила „i”. С това разположение на електродвигателя, i-MiEV има капацитет за 4 пътника с разумно количество багаж. Инсталираните под пода литиево-йонната батерия и електромотор допринасят за по-нисък център на тежеста, което гарантира по-добри динамични характеристики.
„Операционната система MiEV” интегрирана в управлението на електромобила от ново поколение спечели титлата „Автомобилна технология на годината 2009” от организацията с идеална цел – Японска Зала на Славата на 2 ноември, 2009 г.

2. Литиево-йонни батерии с висок капацитет
Електрическите батерии трябва да разполагат с енергия с висока плътност и i-MiEV използва литиево-йонни батерии с точно такава висока енергийна плътност. Модулът се състои от 4 клетки, a 22 модула изграждат 1 батерия. Благодарение на структурата на модулите, позволяваща им да бъдат инсталирани във вертикално или в напречно положение, всяка една такава батерия с голям капацитет може да се побере под пода. С тези инстралирани батерии, максималния пробег на автомобила е 160км (шофиране модел: Япония в режим 10-15, при направен тест през 2008 година).

3. Малък, високо ефективен двигател
Високоефективния мотор може да бъде по-малък от бензиновия и въпреки това да постига висок въртящ момент при ниски обороти.
Малкият и лек, синхронен електродвигател с постоянни магнити на i-MiEV е високоефективен и постига по-спортно, по-тихо и превъзхождащо по мощност шофиране, в сравнение с бензиновия “i” с турбо двигател с обем 660 куб. см.

4. 3 начина на зареждане на батерията
i-MiEV използва 3 начина на зареждане на батерията: ползвайки електрическата сисмема на домакинството (100V, 200V) – в гаража или на паркингa, както и “бързо зареждане” в публичните станции за бързо зареждане. За нормално зареждане i-MiEV се свързва с помощта на доставените заедно с автомобила кабели* към стандартно 100-волтово или 200-волтово контактно гнездо на електрическата мрежа в дома, които се поставят от лявата страна на електромобила.

източник: www.mitsubishi-motors.bg