Митове и факти за хибридните автомобили

26/07/2012

hybrid carПървият хибриден автомобил произведен в серийно производство е Toyota Prius – 1997 година, първоначално само на японския пазар, а после и в цял свят. С времето потребителите видяха предимствата на този вид коли и това принуди повечето автомобилни марки да разработят свои хибриди. Днес конкуренцията в този сегмент е вече доста голяма, тъй като производителите виждат бъдещето точно в тази насока.
Тъй като хибридните автомобили са все още нов и недостатъчно познат вид коли около тях витаят редица митове. Тук ще посочим и разсеем основните от тях.

Мит: Хибридните автомобили се нуждаят от електрическа мрежа за зареждане на батерията си.
Факт: Наистина някои автопроизводители са въвели като опция зареждане на батерията от електропреносната мрежа, но основната концепция при хибридните автомобили е те да зареждат електрическата батерия оползотворявайки неизползваната енергия при движение на бензин или дизел.

Мит: Хибридните коли не са достатъчно мощни.
Факт: Този клас автомобили се усъвършенстват непрекъснато. Въпреки че са изключително икономични, това не им пречи да бъдат и мощни. За пример спортния Lexus GS 450h е с мощност над 300 конски сили и ускорява 0-100 км/ч за 5,9 секунди.

Мит: Хибридните автомобили са скъпи.
Факт: Действително началната цена на хибридните автомобили е по-висока от аналогичния клас бензинови и дизелови автомобили. Но ако вземем предвид факта, че хибридите консумират с около 30% по-малко гориво тази разлика в цената бързо се стопява в полза на хибридите.

Мит: Хибридните автомобили изискват специялни умения за шофиране.
Факт: Управлението на хибриден автомобил не изисква никакви допълнителни познания и умения. Отключването, стартирането и управлението са същите като при стандартните автомобили.

Мит: Батериите на хибридните автомобили се скапват бързо и трябва да се подменят.
Факт: Батериите на хибридните автомобили са проектиране да издържат жизнения цикъл на автомобила – минимум 10 години или 250 хиляди километра. На практика много рядко се налага подмяна на батерия на хибриден автомобил.

Мит: Електрическият мотор на хибридния автомобил е предпоставка за токов удар или пожар в
автомобила.
Факт: Такъв риск съществува колкото във всеки един друг автомобил. Хибридната система е напълно обезопасена. Местата, където протича високо напрежение, са напълно изолирани от рисков контакт.

Мит: Хибридният автомобил трябва да се зарежда с гориво с по-високо октаново число.
Факт: Хибридните автомобили работят превъзходно със стандартните горива, които се предлагат на пазара.

Мит: Хибридният автомобил предполага по-скъпа поддръжка.
Факт: Хибридната система не изисква допълнително внимание и усилия при поддръжката. Дори напротив, не само влияе позитивно на месечния бюджет за гориво, но и намалява разходите по поддръжка и обслужване на автомобила.