Toyota Prius – пионерът на хибридите

12/01/2012

toyota priusToyota Prius е първият модерен сериен хибрид. Масовото му производство започва през 1997 година с продажби първоначално в Япония, а от 2001 и извън страната. Оттогава досега автомобилният производител натрупа много опит и неслучайно заема лидерски позиции при производството и продажбите на хибридни автомобили.

Второто поколение на модела беше представено през 2003 година. В него беше изцяло променен както дизайна, така и икономичността на автомобила.

През 2009 Toyota представи третото поколение на модела. Изцяло подобрената система Hybrid Synergy Drive е увеличила мощността с 22%, средният разход е намален до 4.0 л/100 км, а вредните емисии са едва 92 г/км.

Пълен хибрид, който ви позволява да се движите само с помоща на електромотор без да изразходвате капка гориво или да замърсявате околната среда, за разлика от леките хибриди, ползващи електромотор единствено, за да увеличат мощността на бензиновия двигател.

Както и в предишните модели, новият Prius използва планитарен механизъм за комбиниране на мощностите на две електрически машини и двигател с вътрешно горене. Ето защо най-важното качество на Prius е хармонията между съставните компоненти на силовия тракт, постигната в преследване на максимална ефективност. Отделните агрегати са свързани в концептуално обща синергична схема, отразена и в името на задвижващата система – HSD(Hybrid Synergy Drive)

Hybrid Synergy Drive

 • Потегляне:
  При потегляне, автомобилът може да се задвижи само с помоща на електромотора при нормални условия на управление. Мощността от 60 кВт предоставя прецизно стартиране и динамична рекация на мотора, а максимална скорост е до 45 км/ч.
  Предимство: Нулеви емисии на СО2 и напълно безшумно управление
 • Управление:
  При нормално шофиране, автомобилът се задвижва в най-ефективната комбинация между електромотора и бензиновия двигател. Работата и взаимодействието на двете единици се управлява централно от компютър за управление на енергииния поток, специално разработен за оптимален баланс между мощност и разход на гориво. При активиран ЕV режим, автомобилът ще се движи само на електромотро за периода от приблизително 2 км.
  Предимство: Изключително нисък разход на гориво и по-ниски нива на шум от двигателя
 • Изпреварване:
  При изпреварване или рязко подаване на газ, задвижването се осъществява в комбинация от бензиновия двигател и електромотора. Ускорението от 0 до 100 км/ч е 10.9 секунди
 • Отнемане на газ:
  електромоторът започва да работи като генератор с голям капацитет, който управлява разпределението на мощността към колелата. Системата за регенеративно спиране възстановява и преобразува кинетичната енергия в електрическа енергия, която използва за дозареждане на високоволтовата акумулаторна батерия.
  Предимство: Батерията е в непрекъснат процес на зареждане и готова да се включи в хибридното задвижване. Не са нужни външни устройства за зареждане.
 • Електромотор:
  При ниски скорости до 50 км/ч автомобилът използва единствено режим EV, или е изцяло на електричество. Режимът може да се активира и механично от шофьора с бутон – най-подходящият вариант за управление в града, при който вредните емисии и шума от двигателя са нулеви.
 • Спиране:
  При спиране, бензиновият двигател се изключва автоматично, за да се оптимизират ниските разход на гориво и емисии.